När man använder ordet “legacy”, eller “systemarv” på svenska, menar man oftast gamla system med en gammal kodbas, som gör det svårare att göra framsteg.
Men det handlar inte bara om hur gammalt ett system är, utan också om all kod och alla inställningar som inte har en tydlig och hållbar plan för underhåll och utveckling. Varje rad kod som skrivs utan en långsiktig plan kan bli ett problem i framtiden och är därför att betrakta som “automatisk legacy” i samma sekund som den är satt i drift.
Man vill istället sträva mot att bli av med dessa ”destruktiva arv”, genom att använda plattformar som kräver väldigt lite kodning och få inställningar. Genom att minska anpassad kod och komplexa inställningar kan organisationer minska åldrande kod och därmed förenkla underhåll och bli mer flexibla.
Dolda kostnader
Varje rad kod och varje liten inställning gör ett system mer komplicerat. Även om de behövs för att skapa funktioner, leder de också till:
- Underhållsproblem: Mer kod betyder mer som måste uppdateras, testas och fixas med tiden.
- Komplexa beroenden: Anpassade lösningar kan skapa system som är svåra att ändra utan att orsaka andra problem.
- Minskad flexibilitet: Komplicerade inställningar kan göra det svårare att lägga till uppdateringar eller nya funktioner.
- Ökad risk: Kod som inte hanteras kan ha säkerhetsbrister om den inte regelbundet ses över och uppdateras.
Genom att förstå att legacy är allt som inte har en plan för hantering, kan organisationer tänka om hur de utvecklar sina applikationer.
Vad innebär noll legacy?
Att uppnå noll legacy betyder:
- Minimera anpassad kod: Använd standardiserade, återanvändbara delar istället för skräddarsydda lösningar.
- Förenkla inställningar: Håll inställningarna enkla för att göra dokumentation och kunskapsöverföring lättare.
- Säkerställa hållbarhet: Ge tydligt ansvar, dokumentation och underhållsplaner för all kod och alla inställningar.
- AI som en kompanjon: AI kan automatisera underhåll, upptäcka problem innan de blir kritiska, och föreslå förbättringar för kodens hållbarhet.
Genom att sikta på noll legacy kan organisationer skapa applikationer som är lättare att underhålla, skala upp och vidareutveckla utan att samla på sig tekniska skulder.
Använda lågkonfiguration och no-code-plattformar
Plattformar med låg konfiguration och no-code erbjuder ett nytt sätt att utveckla applikationer:
- Enkla verktyg: Gör att personer utan utvecklarkunskaper kan bygga och ändra applikationer utan att behöva skriva kod.
- Standardiserade delar: Använd färdiga moduler som redan är testade och stödda av plattformsleverantören.
- Snabbare utveckling: Gör det möjligt att snabbt uppdatera och lansera nya versioner utan krånglet med traditionell kodning.
- Mindre underhåll: Mindre mängd anpassad kod betyder färre saker som kan bli till legacy över tid.
- Lägre kostnader: Mindre underhåll och färre buggar betyder helt enkelt att det blir mer kostnadseffektivt. Resurserna kan i mycket högre grad läggas på vidareutveckling.
Genom att använda dessa plattformar kan organisationer drastiskt minska legacy-problem.
En hypergenerell plattform på en solid grund
- Förberedda komponenter: En hypergenerell plattform har alla nödvändiga delar redan utvecklade och redo att användas. Detta minimerar behovet av att skapa nya funktioner från grunden.
- Stark och beprövad grund: Plattformen bygger på en robust och vältestad grund, vilket ger stabilitet och minskar risken för problem längre fram.
- Flexibel anpassning utan kod: Även om plattformen är generaliserad, kan den enkelt anpassas utan behov av att skriva mycket kod. Detta gör den både kraftfull och lätt att hantera.
- Minskad teknisk skuld: Genom att använda färdiga och välunderhållna komponenter kan man minimera den tekniska skulden och hålla fokus på värdeskapande arbete.
Dessa steg ser till att nödvändig anpassad kod är hanterbar och inte blir ett legacy-problem.
Fördelar med att sträva efter noll legacy
- Mer flexibilitet: Lättare att uppdatera eller ändra applikationer utan legacy-problem.
- Lägre kostnader: Mindre underhåll betyder lägre kostnader.
- Bättre säkerhet: Färre delar som inte hanteras minskar risken för säkerhetsbrister.
- Anpassat till affärsmål: Tekniken stöder organisationens mål utan att bli ett hinder.
Att nå noll legacy är inte bara möjligt, utan kan också ge en stor fördel jämfört med konkurrenter. Men för att det ska vara möjligt, behöver man använda tekniker och plattformar som har inbyggt i grunden att ständigt göra sig av med utdaterad kod.
Systemet behöver automatiskt refaktorera sig självt och ska ständigt komma med förbättringsförslag, som presenteras för utvecklarna.